Marijos diena Šiluvoje su mintimis apie atsivertimą – sugrįžimą prie Kristaus (2024 03 13)
Paskelbta: 2024-03-13 17:47:14

Nuotrauka – Leono Nekrašo

Kovo 13-ąją Šiluvoje su malda atvykusių piligrimų bei tiesioginių transliacijų dalyvių intencijomis arkivyskupo Kęstučio Kėvalo kvietimu melstasi ir už popiežių Pranciškų. Kaip tik kovo 13-ąją prieš 11 metų jis buvo išrinktas Petro sosto įpėdiniu.

Šią dieną, kaip įprasta, maldoje buvo paminėti kunigų amžiaus bei tarnystės jubiliejai. Tokius jubiliejus kovą švenčia Kauno arkivyskupijos dvasininkai – prelatas Vytautas Steponas Vaičiūnas OFS, kunigai Ričardas Birbilas, Valdas Šidlauskas, Vidmantas Balčaitis, Valdas Paura OCD.

Gavėnios meto tema katechezę Šiluvos bazilikoje sakė svečias iš Panevėžio vyskupijos kunigas Gediminas Jankūnas, atvykęs iš giminingos Marijos šventovės Lietuvoje – Krekenavos, kur tarnauja bazilikos rektoriumi bei šios parapijos klebonu. Katechezės apmąstymo pagrindas buvo arkivyskupijos intencija – šį mėnesį meldžiamės už asmeninį ir bendruomeninį atsivertimą.

Kun. G. Jankūnas atkreipė dėmesį, ką reiškia žodis ir veiksmas „atsiversti“. Krikščioniškoje teologijoje metanoia, galėtume sakyti, yra atsisukimas, atsigręžimas į Dievą. Katechezės mintimi, žmogus, turėdamas laisvę, natūraliai vis stengiasi nuo Dievo kažkur pabėgti. Atsigręžti į Dievą neišeina natūraliai – tam reikia paties Dievo pagalbos, taip pat ryžto, valios.

„Jei norime atsisukti į Dievą, turime atsisukti į Jėzų. Jėzus yra mūsų tikėjimo veidas ir vardas“, – sakė kun. G. Jankūnas, skatindamas apmąstyti santykį su Juo. Kartais daug galime pasakyti apie kitą žmogų, tačiau ar daug pasakome, pasidalijame apie Jėzų: kaip Juo sekame? Kaip Jo meilę patiriame?

Katechezėje pabrėžta, jog pirma yra asmeninis atsivertimas. Kai keičiasi asmenys, keičiasi ir bendruomenė.

„Sugrįžti prie Kristaus – tai atsisukti į santykį, kuris įpareigoja“, – sakė kun. G. Jankūnas, kalbėdamas apie kelią, kuris su Jėzumi bus kryžiaus, pasiaukojimo, meilės kelias.

Katechezėje (jos įrašą galima išgirsti čia >>) minėta intencija buvo kalbama Rožinio malda, o vėliau buvo švenčiama arkivyskupo Kęstučio Kėvalo vadovaujama Eucharistijos liturgija. Ją koncelebravo kardinolas Sigitas Tamkevičius, Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, vyskupas Saulius Bužauskas bei grupė kunigų.

Homilijoje vysk. S. Bužauskas sakė: Dievas yra ištikimas mūsų gyvenimo keliuose, ir ragino nepamesti tikėjimo; nors ir visko netektume, nors ir ateitų kokių nors sunkumų, reikia prisiminti, jog Dievas neapleis. Atlikę savo gyvenimo „revizijas“, pamatytume, jog sunkiausiais momentais Dievas buvo arti.

Homilijoje paraginta atlikti vidinį darbą – per šią Gavėnią apsispręsti atsisakyti kokios nors ydos ir susitelkti į priešingą jai dorybę.

„Viešpats stato mus greta Mergelės Marijos, jeigu mes atsiliepiame, branginame Viešpaties žodį, stengiamės pritaikyti savo gyvenime“, – sakė vyskupas S. Bužauskas.

Piligrimams, kurie norėjo susitaikyti su Dievu velykine išpažintimi, patarnavo Kėdainių dekanato kunigai. O šio dekanato Kėdainių Šv. Jurgio parapijos choras giedojo pagrindinėse šv. Mišiose.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune