Birželio 20–24 d. MIESTO MISIJŲ SAVAITĖ Kaune. PROGRAMA
Paskelbta: 2023-06-11 18:45:13

Artėjant arkivyskupijos dangiškojo globėjo Šv. Jono Krikštytojo Gimimo dienai, Kaune vėl rengiamos Miesto misijos. Miesto misijų projektas pirmą kartą buvo įgyvendintas Kaune 2013 metais ir jau dešimt metų sėkmingai beldžiasi į kauniečių ir miesto svečių širdis.

Su tikėjimo, džiaugsmo ir bendrystės žinia Kauno arkivyskupija kviečia į MIESTO MISIJŲ RENGINIUS Kaune birželio 20–24 d.

Kviečiame birželio 20, 21, 22, 23 dienomis 17.30 val. susitikti senamiesčio kavinėse, 19 val. koncertuose Papilio g. 3 kiemelyje; 20.30 val. maldoje už miestą ir kiekvieną iš mūsų Šv. Jurgio (pranciškonų) bažnyčioje. Birželio 24 dieną 12 val. Kauno arkikatedroje bazilikoje pakviesime visus drauge melstis už Kauno arkivyskupiją.

Šiais metais sulauksime ypatingų svečių: tai Scottas ir Donna Underwoodʾai (JAV) (plačiau www.redemptoristai.lt), Ilona Wetterud (latvė iš Švedijos) bei kiti. Ilona Wetterud surengs ir pirmąją savo parodą Lietuvoje „Iš tamsos į Šviesą“, Kauno arkikatedroje (apie parodą www.redemptoristai.lt). 

 

PROGRAMA

Susitikimai KAVINĖSE

Pradžia 17.30 val.

Plakatas PDF

BIRŽELIO 20 d., antradienį,

Susitikimas šeimoms ir besirengiantiems santuokai „Santuoka – poezija ar proza?“ Dalyvauja Scottas ir Donna Underwoodʾai (JAV).

Kavinė „Skliautas“ (Rotušės a. 26)

BIRŽELIO 21 d., trečiadienį,

Susitikimas vyrams  „Jaunikio draugas“. Dalyvauja Scottas Underwoodʾas (JAV).

Restoranas „Bernelių užeiga“ (Valančiaus g. 9)

Susitikimas moterims „Savęs atradimas". Dalyvauja Ilona Wetterud (Švedija).

Restoranas „Al Cantuccio“ (Muitinės g. 1)

BIRŽELIO 22 d., ketvirtadienį,

Susitikimas kiekvienam „Grožio galia“. Dalyvauja Ilona Wetterud (Švedija).

Kavinė „Šokoladinė“ (Rotušės a. 26)

BIRŽELIO 23 d., penktadienį,

Susitikimas visiems mėgstantiems knygas „Ką verta skaityti?“ Apie krikščionišką literatūrą pokalbis su kun. Artūru Kazlausku.

Restoranas „Antis rūsy“ (Rotušės a. 1)

Praktinis seminaras pradedantiems kurti su Ilona Wetterud (Švedija)
Šv. Jono Krikštytojo pastoracijos centre (Papilio g. 3)

Šie susitikimai – Miesto misijų projekto dalis pakviečiant skirtingų patirčių žmones ir sudarant galimybę neformalioje aplinkoje pasigilinti į mums svarbias temas (kaip ir anksčiau vykusiuose susitikimuose, pavadintuose „Kunigai kavinėse“).

Šiais metais kviečiame į susitikimus šeimoms ir besirengiantiems tuoktis, taip pat į atskirus susitikimus vyrams bei moterims bei į susitikimą, skirtą visiems su svečiais Scottu ir Donna Underwoodʾais (JAV) bei Ilona Wetterud (Švedija). Kviečiame klausytis pristatymų, o vėliau drąsiai užduoti klausimų bei įsitraukti į diskusijas kavinėse apie šeimą, savęs atradimą, grožio sampratą.

Penktadienio vakarą kviečiame drauge su kun. Artūru Kazlausku pasikalbėti apie tai, ką verta skaityti, – tai puiki tema artėjant atostogų laikui.

Tikime, kad šie susitikimai praturtins mūsų ne tik mintis, bet ir širdį, leis labiau pažinti save ir Kūrėją.

Dalyvavimas kavinėse laisvas ir atviras .

Norintieji dalyvauti praktiniame seminare pradedantiems kurti kviečiami užsiregistruoti internetu čia >>  iki birželio 20 d. 15 val. arba el. paštu kn.renginiai@gmai.com (nurodant savo vardą, kontaktinį telefono numerį), nes tam svarbu paruošti tinkamą erdvę ir priemones.

 

KONCERTAI Papilio g. 3 kiemelyje

Pradžia 19 val.

 

Plakatas PDF

BIRŽELIO 20 d. – Draugų vakaras. Kunigas Erastas Murauskas (vokalas, gitara).

BIRŽELIO 21 d. – „Maestro Vytauto Kernagio muzikos keliu“. Solistai: Gytis Murauskas (tenoras), Emilija Bagdonaitė (mecosopranas) ir Povilas Strikaitis (bosas). Domantė Matulevičiūtė (klavišiniai), Aurimas Briža (mušamieji). Koncertą ves Judita Tarasevičiūtė.

BIRŽELIO 22 d. – Klasikinės muzikos vakaras. Osvaldas Petraška (vokalas),  Laura Katinienė (klavišiniai).

BIRŽELIO 23 d. – Muzikos ir dailės vakaras „Apsivilkę gailestingumu“. Scottas ir Donna Underwoodʾai (JAV) bei Ilona Wetterud (Švedija).

Mielas, jaukus kiemelis, esantis prie Kauno pilies, Jono Krikštytojo pastoracijos centro, kviečia tiesiog gerai praleisti laiką, pasidžiaugti muzikos garsais, susitikti su draugais, švęsti arkivyskupijos gimtadienį.

Pirmąjį vakarą kviečiame dainuojamosios poezijos mylėtojus į gerai pažįstamo kun. Erasto Murausko atliekamų dainų vakarą. Skambės ir dainuojamoji poezija, ir išgirsime paties kun. Erasto gyvenimo akimirkų pasidalijimų. Antrasis vakaras skirtas Vytauto Kernagio muzikos gerbėjams. „Harmonijos” atlikėjai Gytis Murauskas (tenoras), Emilija Bagdonaitė (mecosopranas) ir Povilas Strikaitis (bosas) nori visiems priminti bei su visais kartu uždainuoti kūrinius, kurie turi didelę istorinę ir muzikinę vertes Lietuvoje. Koncerto metu kartu dainuosime ir prisiminsime kūrinius. Ketvirtadienio vakarą gerai žinomas „X faktoriaus“ dalyvis Osvaldas Petraška, lydimas klavišinių instrumentų, mus pakvies pasinerti į klasikinės muzikos garsus. Penktadienį – bendras mūsų svečių Scotto ir Donnos Underwoodʾų (JAV) bei Ilonos Wetterud (latvė iš Švedijos) vakaras „Apsivilkę gailestingumu“ – tai istorijos, grožio ir muzikos garso vakaras, kuris, tikime, pasieks kiekvieno atėjusio širdį.

Pirmoji vieta, kuri pravirkdė mūsų močiučių širdis, buvo bažnyčia, o gal šį kartą tai bus ir mūsų kiemelis, kuris prakalbins mūsų širdis.

 

MALDA UŽ MIESTĄ ir kiekvieną iš mūsų ŠV. JURGIO (PRANCIŠKONŲ) bažnyčioje (greta Santakos)

Pradžia 20.30 val.

Plakatas PDF

 

BIRŽELIO 20 d. – šlovina Misijų bendruomenė „Gyvybės medis“
BIRŽELIO 21 d. – šlovinimo grupė „Osana“
BIRŽELIO 22 d. – šlovintojai Scottas and Donna Underwoodʾai (JAV)
BIRŽELIO 23 d. – šlovinimo grupė „Natus“

Jau dešimt metų, kai prasidėjo Miesto misijos, kviečiame kas mėnesį paskutinį ketvirtadienį melstis už Kauno miestą ir Kauno arkivyskupiją. Lygiai taip pat prieš Šv. Jono Krikštytojo Gimimo šventę kviečiame dar stipriau malda apkabinti savo brangius žmones, miestą ir visą arkivyskupiją. Todėl kas vakarą kviečiame kauniečius ir miesto svečius su vis kita šlovinimo grupe stabtelėti valandėlei prie Švenčiausiojo Sakramento, giesmėje atnešti savo rūpesčius Dievui, o galbūt pakviesti ir tuos, kurie yra su Juo dar nesusitikę.

Tai laikas, kai eidami į Santaką čia trumpam užsuka miesto gyventojai; tai laikas mums patiems stabtelėti maldoje; tai laikas Tau ir man vėl iš naujo susitikti su Kristumi. Esate laukiamas kiekvienas.

 

lona Wetterud paroda „Iš tamsos į Šviesą“

Plakatas PDF

BIRŽELIO 20–23 d. per visą dieną Kauno arkikatedroje, o kasdien 16–17 val. susitikimai su dailininke.

„Iš tamsos į Šviesą – istorija paveiksluose, arba „Kitokia paroda“. Kitokia, nes mano paveikslai nėra skirti kaboti ant sienos, jie yra mano darbo įrankiai. Jie keliauja pas žmones kartu su manimi ir mano istorija“, – taip šią parodą apibūdina dailininkė. „Iš to, kaip žmonės atsiliepia apie mano darbus, galima suprasti, kad paveikslai jiems kalba. Žmonės atpažįsta savo jausmus ir išgyvenimus, daugelis paveiksluose įžvelgia Viltį. Būtent jos mums visiems taip reikia. Štai kodėl mano tikslas – paliesti mūsų pasaulį Viltimi, šiuo mažu Šviesos spinduliu tamsoje“, – sako dailinininkė I.Wetterud.

Kviečiame aplankyti parodą, taip pat dalyvauti susitikimuose su dailininke tiek pačioje arkikatedroje, tiek kavinėse ar praktiniame seminare.

Šv. JONO KRIKŠTYTOJO GIMIMO iškilmė – šv. MIŠIOS už Kauno arkivyskupiją

Birželio 24 dieną, 12 val. iškilmingos šv. Mišios Kauno arkikatedroje bazilikoje, kurioms vadovaus arkivyskupas Kęstutis Kėvalas. Koncelebruoja Kauno arkivyskupijos kunigai. Esate laukiamas kiekvienas.

 

Miesto misijas organizuoja Kauno arkivyskupijos kurija, Misijų mokykla, misijų bendruomenė „Gyvybės medis“, tėvai redemptoristai

 

Apie SVEČIUS

SCOTTAS ir Donna UNDERWOODʾAI

Scottas Underwoodʾas – krikščionių šlovintojas ir menininkas. Užaugo pamaldžioje krikščionių šeimoje, jo šeima lankė Kristaus bažnyčią Kalifornijoje. Scotto draugystė su muzika prasidėjo, kai jam buvo ketveri metai. Nuo to laiko Scottą visuomet labai jaudindavo, kai bažnyčioje pamaldų metu girdėdavo fortepijono muziką. Vėliau pradinėje mokykloje jis pradėjo groti būgnais, po to – trombonu. Vidurinėje mokykloje Scottas priklausė muzikos grupei. Kadangi jo tėvas grojo gitara, Scottui paauglystėje tai tapo įkvėpimu pradėti groti. Būdamas 15 metų parašė savo pirmąją šlovinimo giesmę. Scottas vedė 1985 m. rugpjūtį, vėliau su žmona Donna pradėjo lankyti Vynuogyno bažnyčią (angl. Vineyard Church), kur įsitraukė į šlovinimo tarnystę. Su „Vineyard Music“ jis išleido keletą šlovinimo albumų.

Scotto šlovinimo tarnystės istorija susijusi ir su Johnu Wimber’iu, Vynuogyno bažnyčios įkūrėju. Johnas ne tik rėmė Scotto tarnystę Vynuogyno bažnyčioje, bet ir pats buvo paliestas jo muzikos. Mirus Johno sūnui, būtent Scotto giesmė „Tu laimini mane, Viešpatie“ (angl. You bless me Lord) giliai sujaudino Johną ir padėjo jam ištverti labai skausmingą laikotarpį. Ta pati giesmė po kelerių metų buvo giedama ir per Johno laidotuves.

Scotto charizma – padėti bendruomenėms suprasti, kad šlovinimas yra kur kas daugiau nei muzika ar įvairūs jos stiliai. Tai nėra pramoga ar pasirodymas scenoje, tai – gyvenimo būdas, apimantis žmogaus širdį, protą ir kūną. Scottas dažnai sako, kad šlovinimą vedantis žmogus pirmiausia turi būti šlovintojas, kuris garbina Dievą Dvasioje ir tiesoje. Tiems, kurie veda šlovinimo maldą, tikrasis iššūkis yra tapti „nematomiems“, kad kuo daugiau dėmesio būtų skiriama Dievui.

Apie 10 Scotto giesmių jau išversta ir į lietuvių kalbą. Jis su žmona Donna birželio 16–18 d. Kaune veda praktinį seminarą apie šlovinimą, kurio metu šios giesmės skambės tiek originalo, tiek lietuvių kalba.

Birželio 20–23 d. Miesto misijose Scottas ir Donna Underwoodʾai gros įvairiuose renginiuose, dalysis apie santuoką susitikime „Santuoka – proza ar poezija?“ Taip pat Scottas susitiks su vyrais („Jaunikio draugas“), ves šlovinimo vakarą ir kartu su menininke Ilona Wetterud dalyvaus vakare apie gailestingumą („Apsivilkę gailestingumu“).

ILONA WETTERUD

„Gimiau mažame Subatės miestelyje, Latvijoje. Vaikystė buvo kaip ir bet kieno kito – su savo džiaugsmais bei rūpesčiais. Praėjus mėnesiui po mano keturioliktojo gimtadienio, mirė tėtis. Galima sakyti, kad po šios netekties gyvenimas subyrėjo į šipulius. Daugelį metų buvau panirusi į tamsą, ir mano gyvenimas labiau priminė egzistavimą nei gyvenimą.

1998 m. sutikau Jėzų, ir man nušvito pirmasis Šviesos spindulys. Pamažu išlindau iš savo kiauto. Manyje gimė Viltis. Viltis, kad ir man įmanoma Gyventi.

2013 m. trumpam išvykau dirbti į Švediją. Neketinau visam laikui palikti Latvijos, tačiau šiuo klausimu mano planai nesutapo su Dievo planais. Švedija man tapo naujaisiais namais. Čia sutikau savo vyrą, ir būtent jis pirmasis paklausė manęs, kokias svajones norėčiau išpildyti.

Tamsiausi metai iš mano gyvenimo ištrynė visas spalvas, todėl iš pradžių net negalėjau įsivaizduoti, kokios yra mano svajonės. Po kurio laiko prisiminiau, kaip vaikystėje mėgau piešti, ir savo troškimą kada nors tapyti. Tą pačią dieną nuėjau į parduotuvę, nusipirkau reikiamų priemonių ir sukūriau pirmąjį paveikslą „Atgimimas“ (2014 m.). Po jo sekė ir keli kiti paveikslai, kuriuose stengiausi pavaizduoti įvairias emocijas. Pajutau, kad tapyba man suteikia Džiaugsmo ir Ramybės.

Nuo tada iki šiandien sukūriau daug paveikslų. Iš to, kaip žmonės atsiliepia apie mano darbus, galima suprasti, kad paveikslai jiems kalba. Žmonės atpažįsta savo jausmus ir išgyvenimus, daugelis paveiksluose įžvelgia Viltį. Būtent jos mums visiems taip reikia. Štai kodėl mano tikslas – paliesti mūsų pasaulį Viltimi, šiuo mažu Šviesos spinduliu tamsoje.

Neturiu menininkės diplomo. Mano mokytojas yra Dievas, ir tik Jam visa mano padėka, nes Jis dovanoja man idėjas bei padeda jas perkelti ant drobės.“ Su pagarba, Ilona Wetterud.

 

Ganytojo žodis

Kaip svarbu vėl naujai išgirsti nuostabią Kristaus PRISIKĖLIMO žinią ir švęsti drauge Velykų džiaugsmą! Dievo gailestingumas buvo parodytas mums, žemės keleiviams, kad pradžiugtų mūsų širdys, kad sustiprėtų mūsų viltis, apie kurią Tikėjimo išpažinime sakoma: „laukiu mirusiųjų prisikėlimo ir būsimojo amžinojo gyvenimo.“

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune