Šeimų žygis Gyvosios piligrimystės maršrutu nuo Betygalos iki Šiluvos (2022 06 18)
Paskelbta: 2022-06-22 13:43:22

Birželio 18 d. Kauno arkivyskupijos Šeimos centras kartu su kitomis arkivyskupijos institucijomis pakvietė šeimas į Gyvosios piligrimystės dieną Šiluvoje. Čia susirinko net 4-iais skirtingais maršrutais pasirengę keliauti piligrimai. Kadangi į žygį registravosi šeimos su vaikais, šį kartą nuspręsta įveikti 9 km atstumą – maždaug pusę Jono Pauliaus II piligrimų centro parengto maršruto Betygala–Šiluva, o nuo Dvarviečių stovyklavietės į Šiluvą atvykti autobusu.

Eiti Maironio keliu padubysiu, grožėtis gamta, apmąstyti, stabtelėti maldai, išgyventi bendrystę su kitais, skirti laiko sau ir Dievui – toks buvo šio piligriminio žygio tikslas. Juk piligrimystė – tai ne tik kelionė į šventą vietą, bet ir susitikimas su Dievu, savimi ir kitais žmonėmis. Be to, šis žygis simboliškai užbaigė ir popiežiaus Pranciškaus paskelbtus Šeimos-Amoris Laetitia metus, už kuriuos dėkosime susirinkdami į Kauno arkikatedrą birželio 26-osios sekmadienį.

Nuo ankstaus ryto įvairaus amžiaus piligrimai (jauniausiajam dalyviui tebuvo 5 mėnesiai) rinkosi Šiluvoje. Nors dangų temdė debesys ir pradėjo lynoti, visų nuotaika buvo pakili. Užsiregistravę Šiluvos piligrimų centre, pasmaguriavę spurgomis ir trumpai susipažinę, šeimų žygio dalyviai susėdo į autobusą, kuris pajudėjo Betygalos link. Apie piligrimystę, jos ištakas ir prasmę autobuse papasakojo žygį lydėjęs klierikas Jonas Urbas MIC, todėl atvykę į starto vietą visi buvo nusiteikę iššūkiams ir naujoms patirtims. O jų tikrai netrūko!

Betygalos Šv. Mikalojaus bažnyčioje žygeivius pasitiko miestelio bendruomenės narės, kurios ne tik papasakojo apie bažnyčią ir šventąjį. Mikalojų – Kalėdų Senelio prototipą, bet ir pakvietė pasisvečiuoti Betygalos bendruomenės namuose. Žygio dalyviai taip pat nukeliavo prie netoli bažnyčios augančio Mikalojaus Daukšos ąžuolo. Išskirtinio amžiaus ąžuolas atsirado kartu su į Betygalą atvykusiu lietuviško žodžio puoselėtoju M. Daukša, klebonavusiu Betygaloje 1592–1609 m. Ąžuolas paskelbtas valstybės saugomu botaniniu gamtos paveldo objektu, o vietos gyventojų pageidavimu buvo pavaizduotas kuriant Betygalos herbą. Trumpai maldai stabtelėję prie Tautos kryžiaus piligrimai apsilankė Betygalos bendruomenės namuose. Čia parapijos klebonas kunigas Romualdas Ramašauskas pasidalijo trumpu pamąstymu apie piligrimystę ir palaimino šeimų žygio dalyvius, o fizines jėgas sustiprino bendruomenės paruošti pyragėliai su arbata.

Įveikę akmenimis grįstą kelio atkarpą, stabtelėję prie memorialo, skirto partizanų ir nuo abiejų okupacijų nukentėjusiųjų atminimui, iš tolo pasigėrėję Lelyko atodanga, piligrimai sustojo prie Šv. Jono šaltinio. Šį šaltinį išgarsino taip pat Jonu pakrikštytas mūsų tautos dainius prelatas Jonas Mačiulis-Maironis. „Taip čia tylu, gražu!.. Vien keleivio širdis nenurimusi veržias toli! Ir tą šalį norėtų pasiekti akis, kur Dubysos atkrančiai žali!“ Šie eiliuoti Maironio žodžiai iškalti ant šalia esančio akmens. Klier. J. Urbas prie šaltinio pasidalijo pamąstymu apie vandens prasmę, o žygio dalyviai, prisipildę gertuves gaivaus vandens, užtraukė „Lietuva brangi“. Toliau kelias vingiavo Maironio apdainuotu padubysiu, kuris žavėjo rugių laukais, paukščių balsais, įvairiaspalvėmis pievų gėlėmis, retkarčiais virsdamas vos perbrendamu purvynu. Kai kurie piligrimai pasirinko keliauti būryje, kai kurie vienumoje, nešdami savo intencijas ir prašymus tyloje ar Rožinio maldoje.

Kartu susirinkę prie Maslauskiškių malūno, šiek tiek pasistiprinę ir pailsėję visi vėl leidosi į kelionę. Mažieji žygio dalyviai laukuose rinko boružes, žaidė su vėjo malūnėliais, braidė Dubysos upėje. Keliaujant iki Dvarviečių kaimo teko ne tik grožėtis Dubysos krantais, mediniais suoliukais, ant medžių iškaltomis Maironio eilėmis, bet ir įveikti sunkesnes kelio atkarpas, kai panešėti reikėjo ir vaikus, ir kūdikio vežimėlį.

Dvarviečių stovyklavietėje pasistiprinę plovu ir trumpai pailsėję keliautojai autobusu pasiekė Šiluvą, kur Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje dalyvavo šv. Mišiose drauge su visais tądien besileidusiais į kelią piligrimais. Po šv. Mišių arkivyskupas emeritas Lionginas Virbalas SJ palaimino prie Jono Pauliaus II paminklo susirinkusius šeimos žygio dalyvius.

Už pagalbą organizuojant piligriminį žygį šeimoms dėkojame Jono Pauliaus II piligrimų centrui.

Kauno arkivyskupijos Šeimos centro informacija

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune