Konferencijoje Seime pristatytas Šiluvos piligrimystės fenomenas (2022 10 05)
Paskelbta: 2022-10-17 20:35:40

Spalio 5 d. Lietuvos Respublikos Seime vyko tarptautinė konferencija „Piligriminiai keliai, jungiantys Lietuvą ir Lenkiją – dabartis ir perspektyvos“. Konferencijoje dalyvavo piligriminių centrų, vienuolijų, mokslo ir kitų institucijų, dirbančių piligrimystės srityje, atstovai iš Lietuvos bei Lenkijos. Joje siekta aptarti vieną iš turizmo rūšių – religinį turizmą ir piligrimystę tarp Lietuvos ir Lenkijos, abiejų tautų bendrą bažnytinį / religinį paveldą, šalis jungiančius piligriminius kelius, piligrimystės plėtros perspektyvas. Konferenciją organizavo Seimo narė Rita Tamašunienė ir Lenkijos institutas Lietuvoje.

Šiluvos piligrimų centro vadovė Silvija Čižaitė-Rudokienė konferencijoje pristatė pranešimą „Gyvosios piligrimystės fenomenas Šiluvos šventovėje“.

Pranešime buvo atkreiptas dėmesys, jog Šiluva yra viena pirmųjų vietų Europoje, kur įvyko Švč. Mergelės Marijos apsireiškimas, ir tai mus įrašo į labai svarbią vietą pasaulio kontekste. XVII a. pradžioje vykęs apsireiškimas Šiluvoje yra užfiksuotas ir National Geographic leidinyje, kuris 2019 metais išspausdino Marijos apsireiškimų pasaulyje žemėlapį.

Pasak Šiluvos piligrimų centro vadovės, nors Šiluva yra mažas miestelis, jis pilnas dvasiškai, kultūriškai bei emociškai ir suburiantis gausius būrius piligrimų. 1993 m. Šiluvoje lankėsi šv. Jonas Paulius II.

Visą Silvijos Čižaitės-Rudokienės pranešimą žr. konferencijos vaizdo įraše (nuo 1 val. 13 min).

 

Parengta pagal Šiluvos piligrimų centro informaciją

 

Ganytojo žodis

Viešpats duoda žmogui išminties suprasti Kryžiaus slėpinį, iš kurio kyla gyvybė, viltis, prisikėlimas. Sekime Viešpatį Jo keliu į Prisikėlimą, kuris kiekvienam skirtas iš dangaus Tėvo beribio gailestingumo ir meilės.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune