Didieji atlaidai prasidėjo: „Džiūgauk, Šiluva, nes buvai aplankyta Marijos.“
Paskelbta: 2024-09-06 22:11:58

Nuotraukos – Agnietės Čisler

„Šią vietą Viešpats išsirinko, kad padrąsintų ir įkvėptų mūsų širdis. Štai dėl ko susirinkome!“ – džiugia nuotaika ir žodžiais Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas rugsėjo 6-osios vakarą pradėjo maldos vigiliją, skelbiančią didžiųjų Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidų pradžią Šiluvoje.

Į Apsireiškimo koplyčią keliavo kelių kartų prieš mus maldininkai, o šį kartą čia susirinko pirmieji 2024 m. Šilinių piligrimai – ganytojai ir visa atlaidų organizavimo komanda, miestelio gyventojai ir pirmi čia suskubę maldininkai.

Bendra dvasininkų ir tikinčiųjų Valandų liturgijos Vakarine pradėtose šv. Mišiose kaip savo brangią šeimą arkivyskupas K. Kėvalas gražiu sveikinimo žodžiu apkabino tuos, kurie atliks įvairias tarnystes atlaiduose.

Tai beveik 10 arkivyskupijos kunigų, per visas 9 dienas tarnausiančių klausyklose, taip pat diakonai, Vilniaus seminaristai, seserys vienuolės, jaunųjų savanorių komanda, parapijos zakristijonai, piligrimų namų ir centro tarnautojai, šeimininkės ir kiti. Ganytojas pasveikino ir Mišiose giedantį mišrųjį chorą „Veritas“, solistą Mindaugą Zimkų, savo dovanomis padariusius pradžią tai skambiajai Šilinių giesmių pynei, į kurią savo balsais kasdien įsitrauks vis kiti giedotojai iš įvairiausių Lietuvos vietų.

„Džiūgauk, Šiluva, nes buvai aplankyta tos, kurią mes vadiname palaiminta“, – šitaip pakylėtai arkivyskupas savo homilijoje apibūdino šiai vietai ir visai Lietuvai tekusį dangaus palaiminimą – Marijos pasirodymą.

Homilijoje arkivyskupas priminė klausytojams kelias įstabiosios Šiluvos istorijos detales, kaip nuo kuklios pradžios – 1457 m. čia įkurtos parapijos ir Mergelės Marijos paveikslo įsibangavo piligrimystės, ir į Marijos Gimimo atlaidus ėmė plūsti žmonės net nuo Prūsijos. Tačiau visa pakeitė dramatiški įvykiai, kai net bažnyčios žemės buvo prarastos, o tikėjimas silpo. Tada įvyko didžiulė dangaus malonė – vienas pirmųjų Europoje Marijos apsireiškimų 1608 m., atkreipęs dėmesį, kaip svarbu garbinti Dievą.

„Todėl ir mes galime vadintis palaimintaisiais, jeigu tai priimame ir suprantame, jeigu tai yra mūsų gyvenimo esmė – garbinti Dievą ir gerbti Jo tvarką, įstatymus, kūriniją, savo prigimtį“, – sakė arkivyskupas K. Kėvalas.

Šiais Maldos metais Šilinių atlaidų siekis – labiau artintis prie Dievo Žodžio. Pasak ganytojo, rudeninėse Šilinėse tarsi švenčiame naujus mokslo metus meilės mokykloje – tai mūsų esmė, į tai esame pašaukti.

Šiemet tarsi nauju žvilgsniu žvelgiame į Apsireiškimo koplyčią – 100 metų mus skiria nuo jos konsekracijos, kai lietuvis skulptorius Antanas Vivulskis pasiryžo vietoj medinės koplytėlės sukurti naują modernų statinį, skirtą garbinti Dievui. Ir jo kūryba tapo palaiminta dangaus, nors pats skulptorius konsekracijos ir nesulaukė. Arkivyskupas K. Kėvalas atkreipė dėmesį į koplyčios architektūros meninį sumanymą – statinys yra net 44 metų aukščio. Čia, ganytojo mintimi, tekyla aukštyn šių metų Šilinių maldininkų širdys – jos skirtos susitikti su Dievu, jose turi įvykti Dievo apsireiškimas.

Per sakraliąją aikštę iš Apsireiškimo koplyčios tą vakarą nuvilnijo procesija su Švenčiausiuoju Sakramentu į Švč. Mergelės Marijos Gimimo baziliką. Adoracija – Dievo garbinimas – čia tęsis per visą atlaidų laiką (ir kelias naktis) atviroje šventovėje.

Pirmoji atlaidų diena rugsėjo 7-ąją skirta šv. Jono Pauliaus II vizitui paminėti ir melstis su „Marijos radijo“ šeima, Marijai pavestomis bendruomenėmis. Laukiame atvykstant ir kaimynų iš Latvijos bei Šiluvos bazilikos choro dovanos. Nuo 21 val. vyks  Žiburių procesija.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune