Šv. Jono Pauliaus II ir „Marijos radijo“ šventė Šiluvoje: „Bažnyčia dėkoja visiems su pasišventimu tarnaujantiems.“
Paskelbta: 2024-09-07 16:27:56

Nuotraukos – Agnietės Čisler

Erdviąją Šiluvos aikštę rugsėjo 7-ąją daugiausia piligrimų pripildė prieš vidudienį, kur juos kaip kasmet pirmas pasveikino vyriausiasis atlaidų ceremonijarijus kunigas Artūras Kazlauskas. Piligrimams jaunieji savanoriai skubėjo pasiūlyti žmonėms atlaidų knygelių – maldynėlių, nuolat praturtinamų naujais tekstais ir šiemet išleistų jau penktąjį kartą arkivyskupijos kurijos ir VšĮ Magnificat leidiniai bendradarbiavimu.

Į Šiluvą susirinkus Mergelei Marijai save pavedusioms bendruomenėms, sveikinimo žodžiai ir malda pirmąją ataidų dieną ypač buvo skiriama ypač „Marijos radijui“ jo 20-mečio proga. Jo intencijomis Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas vadovavo Rožinio maldai aikštėje, o vėliau ir iškilmių liturgijai.

„Giedokime Loreto Dievo Motinos litaniją skirtingais balsais, bet viena širdimi“, – ragino kun. A. Kazlauskas švęsti susirinkusius ir čia sulaukusius gausios Kauno, Panevėžio, Šiaulių vyskupų, kunigų, diakonų, patarnautojų procesijos link altoriaus, kuris šiemet Dievo garbei ir piligrimų džiaugsmui vėl atsivėrė nauju papuošimu kaip gražiausia žmonių rankų darbo ir širdžių dovana Marijos gimtadieniui (puošė salonas „Garbanės menė“, Dainora Bakutienė, Raseiniai).

Iškilmės giedojimui vadovavo jau 10 metų gyvuojantis Šiluvos parapijos choras (šia proga vakare Bazilikoje jis dovanoja šventinę programą >> ), vadovaujamas Vytauto Šveikausko, ir solistas Liudas Mikalauskas.

Padėka už „Marijos radiją“ – nuostabų evangelizacijos įrankį

„Kaip didelė šeima susirinkome į brangią Tėvynei vietą, kad švęstume Dievo gailestingumą, Jono Pauliaus II apsilankymo 31-ąsias metines bei „Marijos radijo“ 20-metį. Dėkojame Mergelei Marijai, padovanojusiai mūsų kraštui nuostabų evangelizacijos įrankį“, – sakė arkivyskupas K. Kėvalas, pasveikindamas radijo prezidentę Egidiją Vaicekauskienę, programų direktorių kunigą Sigitą Jurkštą, darbuotojus, savanorius, geradarius, klausytojus, svečius iš Italijos „Marijos radijo“ šeimos.

Buvo pasveikintos atvykusios piligrimų grupės iš Alytaus, Klaipėdos, Žeimių, Gelgaudiškio, taip pat Kanos šeimų, Pal. Jurgio Matulaičio, Kauno benediktinių oblatų ir kitos bendruomenės, ir ypač „Tikėjimo ir Šviesos“ bendruomenė – net 160 jos narių iš visos Lietuvos atvyko į metinį suvažiavimą Šiluvoje!

„Jūs duodate liudijimą“

Homiliją rugsėjo 7-osios iškilmėje pasakė buvęs „Marijos radijo“ programų direktorius, Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Saulius Bužauskas. Ganytojas atkreipė dėmesį į paskutinį paskelbtosios Evangelijos sakinį: „Štai aš esu su jumis per visas dienas iki pasaulio pabaigos“ (Mt 28, 20) – tai Viešpaties priminimas, kad Jis niekada nei vieno žmogaus nepalieka vieno.

 „Jau 20 metų „Marijos radijo“ dėka Lietuvoje ir toli už jos ribų yra sklaidoma vienatvė, žmonių abejonių, pasimetimo, ligos ir liūdesio vienatvė“, – sakė vysk. S. Bužauskas, be to, atkreipdamas dėmesį, jog per 20 metų „Marijos radijo“ projekte savo žiniomis, laiku, aukomis dosniai dalijosi kunigai, pašvęstieji, pasauliečiai ir buvo nesuskaičiuojamų progų Šventajai Dvasiai prabilti į žmonių širdis. Kaip Mergelė Marija su žinia beldėsi į Elzbietos namus, taip šis radijas neša žmonėms Viešpatį, budina tikėjimą, o jo veikla atskleidė, kad daug žmonių Lietuvoje dega tikėjimu ir nori tarnauti savanoriais Bažnyčioje.

Homilijoje ganytojas prisiminė šv. Joną Paulių II, kuris prieš 31-erius metus, lankydamasis Šiluvoje, pavedė šeimas ir Lietuvą Mergelės Marijos globai. Jo paskatinimas atverti širdis Kristui tebegalioja ir šiandien, skatina nesustoti ugdyti tikėjimą ir meilę, patarnavimą kitiems taip kylant iš savo ydų, abejingumo, paviršutiniškumo.

„Teužtaria mus Mergelė Marija pažinti Dievo duotas dovanas ir panaudoti didesnei Dievo garbei. Šiandien Bažnyčia dėkoja visiems su pasišventimu tarnaujantiems. Jūs duodate liudijimą ir sėjate derlių amžinybei“, – be kita, sakė vysk. S. Bužauskas.

Eucharistijos pabaigoje arkivyskupo padėka ir dovana, sugiedotu „Ilgiausių metų“ buvo pasveikinta „Marijos radijo“ prezidentė Egidija Vaicekauskienė, be to, ir jos amžiaus jubiliejaus proga.

Rugsėjo 8-ąją – Šilinių kulminacija: Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmė >>Ją švęsime drauge su arkivyskupu Georgu Gänsweinu, neseniai į Lietuvą atvykusiu naujuoju apaštaliniu nuncijumi Baltijos kraštams.

Mergelės Marijos Gimimo iškilmės Šiluvoje kartu su „Marijos radiju“ bus pasitinkama naktine Švč. Sakramento adoracija. O prieš ją rugsėjo 7-osios vakarą Žiburių procesijoje su keturiomis stotimis bus apmąstoma Marijos istorija Šventajame Rašte.

Į ja įsijungs ir Šiaulių krašto piligrimai – net 400 jų pavakare atkeliavo į atlaidus pėsčiomis nuo Krūvandų, vedami Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio ir vyskupo koadjutoriaus Dariaus Trijonio.


------

Mišių katechezės apie „Dei Verbum“: katalikams reikia turėti atvirą širdį, skaityti, gilintis

Šiemet Mišių katechezėse Šiluvos atlaiduose kviečiama apmąstyti Vatikano II Susirinkimo Dogminę konstituciją „Dei Verbum“ – pagilinti tikėjimą, sustiprinti dėmesį ir meilę Šventajam Raštui, taip rengiantis ir Šventiesiems metams – 2025 m. Jubiliejui.

Pirmąją katechezę sakęs kunigas Martynas Povylaitis SC (Kauno arkivyskupija) su užsidegimu ragino gilinti savo tikėjimo pažinimą, studijuoti jo šaltinius – Šventąjį Raštą, Katalikų Bažnyčios katekizmą, Bažnyčios dokumentus, jos Tėvų raštus.

Atkreipė dėmesį į „Dei Verbum“ pratarmę – šis Bažnyčios dokumentas ir buvo parašytas siekiant mums „išdėstyti tikrąjį mokymą apie dieviškąjį apreiškimą ir jo perteikimą, idant visas pasaulis, girdėdamas skelbiant išganymą, įtikėtų, tikėdamas turėtų vilties, vildamasis mylėtų“ (visą dokumentą žr. eis.katalikai.lt >>  )

„Skaitydami, gilindamiesi mes tarsi kempinės sugeriame, tampame pilni Dievo apreiškimo“, – sakė jaunasis Saleziečių universiteto Romoje auklėtinis, atkreipdamas dėmesį, jog katalikams reikia turėti atvirą širdį, skaityti, gilintis. Mes – Jėzaus mokiniai, bet kokie esame mokiniai, jeigu neskaitome? Neskaitydami apiplėšiame patys save, esame drungni, paviršutiniški savo tikėjime. Katechezė užbaigta šv. Pranciškaus Salezo mintimi: tačiau viską reikia daryti iš meilės ir ne per jėgą.

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune