Spalio 13-oji Šiluvoje – su žinia apie 2025 m. Jubiliejų ir vilties atnaujinimą. Negimusių vaikelių palaidojimas
Paskelbta: 2024-10-13 18:18:51

Nuotraukos – Svetlanos Adler-Mikulėnienės, Aušros Bačėnės, Aurelijos Vaišvilaitės

Spalio 13-ąją Kauno arkivyskupas Kęstutis Kėvalas sveikino piligrimus Šiluvoje, kur švenčiamos Marijos dienos yra Dievo garbinimo, atvertos žmogaus širdies ir bendrystės laikas. Tai, pasak ganytojo, stiprina tikėjimo kelionėje, kurioje neužtenka vien asmeninių pastangų, bet reikia vieni kitų palaikymo.

Mūsų laukia ypatingas metas

„Brangieji, laukia ypatingas metas, skirtas mūsų širdims atnaujinti“, – sakė arkivyskupas K. Kėvalas katechezėje, ją skirdamas artėjančiam didžiam Bažnyčios gyvenimo įvykiui – 2025 metų Jubiliejui.

Katechezėje, kuri buvo girdima ir platesnei auditorijai per arkivyskupijos bei Delfi  internetines transliacijas iš Šiluvos, arkivyskupas atkreipė dėmesį, jog pagal gražią Bažnyčios tradiciją Jubiliejai švenčiami kas 25-eri metai. Jubiliejaus centre yra piligrimystė į Šventąjį miestą – Romą, jos didžiųjų bazilikų aplankymas žengiant per Šventąsias duris. Romoje kovo 1–4 d. bus švenčiamas Lietuvos jubiliejus.

Nepajėgsiantys toli nukeliauti per Jubiliejaus metus, kviečiami leistis į piligrimystes Lietuvos šventovėse, viena jų – mūsų mylima Šiluva. Arkivyskupas šia proga padėkojo į Šiluvą atvykstantiems žmonėms, tiems, kuriems piligrimystė yra krikščioniškojo gyvenimo būdas.

Vos tik atšventę Jubiliejų, pasitiksime ir išskirtinius 2026-uosius su pasauliniu Gailestingumo kongresu Vilniuje bei Lietuvos bažnytinės provincijos ir Kauno metropolijos įsteigimo 100-mečiu.

Katechezėje arkivyskupas K. Kėvalas pristatė popiežiaus Pranciškaus pagrindines mintis iš Jubiliejaus skelbimo bulės „Spes non confundit“, o vedamoji jos mintis – „Viltis neapgauna“ (Rom 5, 5).

Viltis šiandienos pasaulio situacijoje

„Popiežiaus Pranciškaus mintys apie viltį labai svarbios neramioje pasaulio situacijoje, politinėse įtampose bei neramumuose. Tai persekioja žmoniją, atsiliepia žmonių nuotaikai, širdims. Šis Šventojo Tėvo kreipimasis yra tarsi balzamas širdžiai. Popiežiaus mintimi, ir toks laikas gali būti labai prasmingas“, – sakė arkivyskupas. Ganytojas atkreipė dėmesį, jog šis laikas skirtas labiau atverti širdis Viešpačiui, jame svarbu išlaikyti ramybę, kantrumą, nepasiduoti skubėjimui, daugiau kalbėtis tarpusavyje – nervingumui, nepasitenkinimui, užsisklendimui neturi būti vietos Bažnyčioje.

Katechezėje buvo pabrėžti Jubiliejaus bulės akcentai apie viltį kaip kelią, apie vilties šviesą, ateinančią iš Šventosios Dvasios, apie paskatą būti taikdariais, ieškoti gyvenime vilties ženklų (suspaudimuose krikščionys turi būti „vilties profesionalais“), rūpintis gyvybės apsauga, per gailestingumo darbus būti vilties ženklais kitų varge (pvz., kalintiems, sergantiems, vyresnio amžiaus žmonėms, migrantams).

Marijos šventovėje Šiluvoje arkivyskupas, be kita, atkreipė dėmesį, jog bulėje popiežius Pranciškus sako, jog „aukščiausią vilties liudijimą parodo Dievo Motina. Joje matome, kad viltis yra ne lengvabūdiškas optimizmas, bet malonės dovana gyvenimo tikrovėje“ („Spes non confundit“, 24)

Šv. Mišių maldoje – Bažnyčios Sinodas ir Lietuva

Pradedant švęsti iškilmingą Eucharistiją, jos liturgijai vadovavęs arkivyskupas Kęstutis Kėvalas pakvietė melstis už Vatikane šiuo metų vykstančią Sinodo generalinę asamblėją, taip pat spalio mėnesio popiežiaus ir arkivyskupijos intencijomis ir ypač už Lietuvą šią parlamento rinkimų dieną prašant Viešpatį išminties.

Eucharistiją koncelebravo arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ, vyskupas Saulius Bužauskas bei kunigai. Giedojo piligrimai iš Gargždų – Petro Katauskio vadovaujamas Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios choras.

Spalio 13-ąją 15 gyvavimo metų šventė Šiluvos Švč. Mergelės Marijos draugija. Jos nariai nuo ryto dalyvavo jubiliejiniame metiniame suvažiavime, o šių šv. Mišių pabaigoje buvo paskelbtas naujų narių pasižadėjimas.

Marijos dienos pamaldose dalyvavo ir Misijų mokykla. Čia vyko baigiamasis šeštojo kurso susitikimas (apie jį plačiau skaitykime čia >>). Jau netrukus jos komanda su tėvais redemptoristais ir bendruomene „Gyvybės medis“ keliaus į Jurbarką, kur pirmą kartą vyks Misijų savaitė >>. 

Melstis ir nenusivilti

Homiliją pasakęs vyskupas Saulius Bužauskas atkreipė dėmesį į sekmadienio Evangelijos pagal Morkų pasakojimą apie turtingą jaunuolį, tačiau pabrėžė, jog ne tik turtas gali būti kliūtis pasiekti Dievą, laimėti amžinąjį gyvenimą. Šiomis kliūtimis gali būti ne tik puikybė, teisumas, bet ir sukaupta patirtis, žinios, pasiekimai, netgi amžius, savęs aukštinimas ir menkinantis žvilgsnis į kitus.

Tik Viešpats yra visų gėrybių autorius. Svarbu, kad ir ką mes turėtume, neprisirišti savo širdimi, mokytis dosnumo, dėkingumo – kalbėjo vyskupas S. Bužauskas.

Pagarba negimusiems šiam gyvenimui

Dėkoti Dievui ir pasitikėti, melstis ir nenusivilti – šiais paraginimais užbaigta spalio 13-osios homilija, o visa Marijos dienos iškilmė – per Šiluvos aikštę iš Bazilikos nusidriekusia procesija į negimusių kūdikių kapavietę miestelio kapinėse.

Šią dieną melstasi ir už žmones, kurie yra išgyvenę dar negimusių vaikelių netektis, ir už vaikelius, Kauno ligoninių sielovadininkų rūpesčiu urnose atvežtus į šias pamaldas ir po Mišių palaidotus 2023 metais pradėtoje negimusiųjų kapavietėje.

Vyskupas Saulius Bužauskas sakė, jog didžiausios pagarbos nuo pat prasidėjimo iki pat natūralios mirties vertas kiekvienas žmogus, o negimusių vaikelių palaidojimas yra krikščioniškos meilės ir pagarbos ženklas.

Buvo pakviesta melstis už artimuosius, kurie patyrė vienokių ar kitokių netekčių, taip pat ir už tuos žmones, kurie apskritai nevertina kito gyvybės, daro lengvus sprendimus.

Tai galimybė tėvams dar negimusius vaikelius palaidoti Šiluvoje, tačiau kartais tokiais sunkiais momentais jie to nepadaro ar nesužino apie tokią galimybę. Kauno arkivyskupija bendradarbiauja su medicinos įstaigomis, padėdama palaidoti kūdikius, kurie mirė Kauno ligoninėse iki 22-os nėštumo savaitės: LR Sveikatos apsaugos ministro 2019 m. birželio 11 d. įsakymu (Nr. V-697) medicinos įstaigos yra įpareigotos atskirti juos nuo medicininių atliekų, rinkti iki pusės metų ir kremuoti.

Dėkojame Kauno „Anapilio“ ir Raseinių R. Tamavičiaus laidojimo įmonėms už neatlygintiną pagalbą palaidojant negimusius vaikelius Šiluvoje. 

„Padedu augti“ asociacija kviečia prisidėti prie kapo įrengimo – skulptoriaus Nerijaus Kavaliausko paminklo. Paaukoti galima čia https://eshop.padeduaugti.lt/parama-kudikiu-atminimo-paminklui-siluvoje >>

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune