Teatro bienalė Šiluvoje: leiskimės į meno piligrimystę (2020 07 11–12 11)
Paskelbta: 2020-07-09 14:56:12

Raseinių rajono kultūros centras drauge su Raseinių rajono savivaldybe ir Šiluvos šventove kviečia į Šiluvos teatro bienalę. Raginama į meno piligrimystės kelią išeiti drauge su maestro E. Nekrošiaus teatru jau liepos 11 d. Jono Pauliaus II aikštėje stebint ir drauge išgyvenant „Bado meistrą“, o rugpjūčio 1 d. pažvelgti į režisieriaus paliktus pėdsakus per Dmitrijaus Matvejevo parodą „Nekrošiaus teatras: abipus uždangos“ Šiluvos piligrimų informacijos centre.  Nuo liepos 11 d. iki pat gruodžio 11 d. Šiluvoje gausiai liesis teatras.

„2020 m. pažymėti kaip nežinios, pasimetimo, savotiškos tamsos metai, tačiau Šiluvoje, kur Mergelė Marija tituluojama Ligonių Sveikata, esame pasiryžę pakelti akis į meno piligrimų išmintas pėdas bei skleisti šviesą“, – sako rengėjai, kviečiantys į ypatingą ir galbūt dar neatrastą  – meno – piligrimystę Šiluvoje. 

Šiluva – miestelis, kuriame gyventojų skaičius nesiekia nė tūkstančio. Tačiau tai vieta, kupina kultūrinės, meninės, dvasinės prasmės. Birželio mėnuo Šiluvoje buvo skirtas gyvajai piligrimystei. Kiekvieną šeštadienį grupės tikinčiųjų keliavo dvasinius ir fizinius kelius į Šiluvą, atrasdami vietos ir rajono grožį. Tačiau miestelis, kurį puošia barokinis perlas – Mergelės Marijos Gimimo bazilika ir Lietuvoje bene vienintelis architektūrinis Antano Vivulskio šedevras Apsireiškimo koplyčia – kviečia ir į meno piligrimystės kelią.

Raseinių rajone, pavažiavę vos keliolika kilometrų nuo autostrados, rasime vietą, kurioje meniniai pėdsakai yra itin gilūs. Teatro pasauliui – tai maestro Eimunto Nekrošiaus kraštas. Todėl šiais metais Raseinių rajono kultūros centras kviečia patirti Šiluvą dalyvaujant teatro bienalėje, kurios šūkis ir leitmotyvas yra „Kelias“.

Raginama į meno piligrimystės kelią išeiti drauge su maestro E. Nekrošiaus teatru jau liepos 11 d. Jono Pauliaus II aikštėje stebint ir drauge išgyvenant „Bado meistrą“, o rugpjūčio 1 d. pažvelgti į režisieriaus paliktus pėdsakus per Dmitrijaus Matvejevo parodą „Nekrošiaus teatras: abipus uždangos“ Šiluvos piligrimų informacijos centre. Iki pat lapkričio mėnesio miestelyje, greta Šilinių, Ligonių dienų, Marijos dienų, skleisis teatras ir muzika. Suvieniję jėgas su VšĮ „Tytuvėnų muzikos festivaliu“ liepos 26 d. Šiluvoje sulauksime Blattwerk saksofonų kvarteto pasirodymo iš Vokietijos, o rugpjūčio 5 d. choro „Polifonija“ programa skambės Raseinių Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje.

Gausiai liesis teatras – nuo „Meno forto“, šokio teatro „Aura“, „Šeiko šokio teatro“, Nacionalinio Kauno dramos teatro pasirodymų iki bibliodramos užsiėmimų, teatro konferencijos bei diskusijų tema „Pėdos tavo buvo matomos“, kuomet į teatro lauko retrospektyvą žvelgsime kaip dabarties ir ateities kūrimo modelį bei „Pojūčių teatro“ įtrauktis jautriausiai pasaulį matantiems ir jaučiantiems vaikams Raseinių specialiojoje mokykloje ir mažiesiems atradėjams – pradinių klasių moksleiviams drauge keliaujant „Pojūčių maršrutais“. Rugsėjį mažųjų lauks ir interaktyvi Nojaus istorijos interpretacija pasirodyme „Nojaus laivo atrakcionų parkas“. (Visa programa parsisiųsti doc >>

77 psalmėje rašoma „Tavo kelias ėjo per jūrą, tavo takas – per galingus vandenis, bet pėdos tavo buvo matomos.“ 2020 m. pažymėti kaip nežinios, pasimetimo, savotiškos tamsos metai, tačiau Šiluvoje, kur Mergelė Marija tituluojama Ligonių Sveikata, esame pasiryžę pakelti akis į meno piligrimų išmintas pėdas bei skleisti šviesą. Todėl jau liepos 11 d. drauge su Lietuvos garsiausiais pradėkime meno piligrimystės kelią ir tai tęskime visos teatro bienalės metu. Visą naujausią informaciją apie teatro bienalę rasite: www.menopiligrimai.lt bei https://raseiniukulturoscentras.lt/

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Raseinių rajono savivaldybė.

Renginių koordinatorė Silvija Čižaitė-Rudokienė, el. p. silvijacizaite@gmail.com arba tel. 8 663 628 40.

PROGRAMA

Liepa

11 d. 22 val. Teatras „Meno fortas“. Franz Kafka „Bado meistras“. Režisierius Eimuntas Nekrošius. Jono Pauliaus II aikštė Šiluvoje.


Rugpjūtis

1 d. 16 val. iki rugsėjo 30 d. Dmitrijaus Matvejevo paroda „Nekrošiaus teatras: abipus uždangos“. Šiluvos piligrimų informacijos centre.
7 d. 16 val. Šokio teatras „Aura“ šokio spektaklis „Norėčiau būti paparčio žiedu“. Choreografė Bea Debrabant. Šiluvoje.

Rugsėjis


5 d. nuo 18 val. ir 6 d. nuo 17 val. Šeiko šokio teatras. Garso, šviesų, judesio aplinkos labaratorija bei spektaklis „Kontaktas“. Choreografė ir režsierė Agnija Šėiko. Žaiginyje.
6 d. 20 val. Nacionalinis Kauno dramos teatras. Algirdas Landsbergis „Vėjas gluosniuose“. Režisierius Gytis Padegimas. Mergelės Marijos Gimimo bazilika Šiluvoje.
19 d. 16 val. Big Wolf Company (Estija) „Trys seserys“. Maironio parkas Raseiniuose.
Rugsėjo mėnesį. Lietuvos biblijos draugija „Nojaus laivo atrakcionų parkas“. Šiluva.


Spalis

„Pojūčių teatras“. Kūrybiniai užsiėmimai vaikams „Pojūčių maršrutai“. Raseinių specilaioji mokykla ir Šiluvos gimnazija.

23–24 d. Teatro konferencija „Pėdos tavo buvo matomos“. Šiluva.

24 d. 12 val. „Kosmostheatre“. PROTESTAS: Internetinė (anti)utopija Šiluvoje.

Lapkritis

6 d. nuo 18 val. iki 8 d. 15 val. Bibliodramos užsiėmimai su Vida Lipskyte (būtina registracija el. paštu silvijacizaite@gmail.com. Vietų skaičius ribotas). Jono Pauliaus II piligrimų namai.

Organizatoriai pasilieka teisę koreaguoti renginių datas bei vietą. Informacija skelbiama https://raseiniukulturoscentras.lt/ ir http://menopiligrimai.lt/

 

Ganytojo žodis

Kūrėjas mus kalbina į savo bendrystę, skatina domėtis kitu žmogumi ir bendruoju gėriu. Esame kviečiami atsiliepti į Dievo kalbinimą, į tą švelnų ir kartu tvirtą balsą. Mums reikalingas konkretus ir aiškus apsisprendimas priimti Dievą į savo širdį ir leistis Jo vedamiems.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune