Švč. Mergelės Marijos Gimimo iškilmė Šiluvoje – su naujuoju apaštaliniu nuncijumi Baltijos kraštams
Paskelbta: 2024-09-08 17:11:42

Nuotraukos – Agnietės Čisler, Andriejaus Radčenko 

Pačiais nuostabiausiais, skambiausiais žodžiais Dievo Motiną tituluojanti ir užtarimo besišaukianti Bažnyčia visame pasaulyje rugsėjo 8-ąją švenčia jos Gimimą, o kartu – ir Šiluva, garsi pačios Marijos prakalbėjimu Lietuvai 1608-aisiais, maloningumu ir per visus amžius, ir taip iki mūsų dienų.

Šiluvos piligrimas – apaštalinis nuncijus Baltijos kraštams

Pagrindinį Šilinių aštuondienio sekmadienį piligrimai skubėjo visais keliais, vedančiais į piligriminę šventovę. Ją rugsėjo 8-ąją Švč. Mergelės Marijos Gimimo proga aplankė ir ypatingas piligrimas – šią vasarą popiežiaus Pranciškaus paskirtas  naujasis apaštalinis nuncijus arkivyskupas Georgas Gänsweinas. Į Šiluvą nuncijus atvyko drauge su apaštalinės nunciatūros sekretoriumi monsinjoru dr. Da Woon Cheongu bei asistentu administracijai ir komunikacijai kunigu Vincentu Lizdeniu. Arkivyskupas Georgas Gänsweinas aplankė didžiąsias Šiluvos šventoves – 100-metį šįmet mininčią Apsireiškimo koplyčią, projektuotą garsiojo Antano Vivulskio, o Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje pasimeldė prie malonėmis garsaus Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslo.

Šventojo Tėvo pasiuntinys pirmą kartą būtent Šiluvoje, tarsi Lietuvos širdyje, koncelebravo iškilmingos Eucharistijos liturgiją (maldos tekstus perskaitydamas lietuviškai). Arkivyskupas Georgas Gänsweinas tarė gyvą padėkos ir sveikinimo žodį >> Marijos gimtadienį ir Bažnyčios dieną švenčiantiems žmonėms, o ir juos pradžiugino šis susitikimas palaimintoje žemėje. Apaštalinio nuncijaus pasveikinimas iš pamaldų Šiluvoje nuskriejo per visą Lietuvą nacionalinio transliuotojo – LRT – bei „Marijos radijo“ dėka.

Šiluvoje švenčianti Bažnyčia

„Broliai, seserys, kaip gera jus sveikinti švenčiant Mergelės Marijos Gimimą Šiluvoje, kur atsivėrė dangus, kur Viešpats drąsina mūsų širdis per savo Žodį, veikimą, drąsina paversti gyvenimą garbinimo giesme“, – sakė Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas pradedant švęsti iškilmingą Eucharistiją žmonių pripildytoje Šiluvos aikštėje.

Jie plojimais atsiliepė į arkivyskupo sveikinimą, skirtą ir garbiajam svečiui apaštaliniam nuncijui arkivyskupui Georgui Gänsweinui, ir Lietuvos vyskupams.

Arkivyskupas pasveikino giedantį Kauno valstybinį chorą (jo meno vadovas Robertas Šervenikas), dirigentą Jeronimą Serebrinską, vargonininką Povilą Padleckį ir visus liturgijos dalyvius – Atkuriamojo Seimo pirmininką profesorių Vytautą Landsbergį, LR Seimo narius, miestų ir rajonų merus, universitetų rektorius, LRT vadovus ir darbuotojus bei žiūrovus, įvairias organizuotas piligrimų grupes, šeimas, jaunimą vaikus – visą Šiluvoje švenčiančią Bažnyčią!

Dievo ir žmogaus susitikimas

„Sveika, Karaliene, gailestingoji Motina, mūsų gyvybe, paguoda ir viltie, sveika!“ – šiuo gimtadienio sveikinimu Marijai iš garsiosios „Sveika, Karaliene“ – „Salve, Regina“! savo homiliją pradėjo arkivyskupas Kęstutis Kėvalas.

Vėliau perfrazuodamas girdėtą pranašą Michėją tarė: „Tu, Šiluva, nors esi maža tarp pasaulio ir Lietuvos miestų, bet iš tavęs kyla garsas apie Tą, kurį čia apreiškė Dievo Motina, – Dievo Sūnų Jėzų Kristų.“

Arkivyskupas trumpai pristatė XV a. Šiluvos istoriją kaip nuostabią Dievo ir žmogaus susitikimo istoriją. Pabrėžė, kaip dramatiškas tikėjimo sunykimo aplinkybes šiame krašte perkeitė 1608 m. įvykęs Mergelės Marijos apsireiškimas. Buvo atgauta bažnyčios žemė, nutrūkusi Gimimo atlaidų tradicija vėl atgijo. Šiluva atlaikė carinę ir sovietinę okupaciją ir šiandien skelbia Dievo šlovę.

Homilijoje kalbėta apie nuostabią Dievo meilės iniciatyvą, jo norą ir kvietimą, kad žmogus būtų Jo meilės bendradarbiu. Krikščionis yra žmogus, kuris leidžiasi į susitikimo nuotykį su Viešpačiu.

Arkivyskupas darsyk grįžo prie Eucharistijos pradžioje pasakytos minties apie Dievo garbinimą savo gyvenimu. Kaip tai įgyvendinama? Tai malda ir jai skirtas laikas; tai pagarba Dievo tvarkai – pagarba gyvybei, lyčiai, šeimai; tai atsiliepimas į pakvietimą mylėti. Jei žmogus neatsiduoda Dievui, tuomet jis atsiduoda „kitiems pasiūlymams“,

Čia ganytojas pasidalijo jautriu pasakojimu apie nakvynės namuose sutiktą moterį, kurį kantriai perrišinėjo žaizdas žmogui iš gatvės, varginam baisių priklausomybių. Ir sakė kaskart jį išleidžianti atgal į gatvę kovoti savo gyvenimo kovos.„Kaskart mane apima džiaugsmas“, – sakė ji, kunigui liudydama, kas yra „besaikė meilė“.

Homilijos pabaigoje arkivyskupas K. Kėvalas atkreipė dėmesį, jog Dievo garbinimas lemia mūsų, kaip nedidelės tautos, išlikimą. Garbindami Dievą mes tampame vieningi, saugesni.

„Būkit pasveikinti, būkit palaiminti nuostabioje šventėje, kuri dovanoja mūsų širdims nuostabią pajautą: Dievas yra! Dievas veikia! O Vilties Motina Marija mus užtaria!“ – džiugiai sakė arkivyskupas užbaigdamas savo žodį.

Atnašų procesijoje dalyvavo Kauno arkivyskupijos sielovados bendradarbiai, atnešę prie altoriaus maldą už pašaukimus, duonos ir vyno atnašas nešė sutuoktiniai bei ilgamečiai Šiluvos parapijos tarnautojai.

„Esu dėkingas“

„Esu dėkingas Dievo Apvaizdai ir Švenčiausiajai Dievo Motinai, kad savo tarnystę Lietuvoje galiu pradėti Šiluvoje, atvykęs su jumis susitikti ir melstis“, – sakė arkivyskupas Georgas Gänsweinas, Eucharistijos pabaigoje padėkodamas arkivyskupui Kęstučiui Kėvalui už pakvietimą. Sakė su dideliu malonumu ir džiaugsmo pilna širdimi atvyko į Šiluvą dalytis  džiaugsmu.

„Ten, kur tarp tikinčiųjų yra Dievo Motina, ten taip pat yra Dievo malonė“, – be kita, kalbėjo arkivyskupas Georgas Gänsweinas. Jis atkreipė dėmesį, jog nuncijaus misija nėra vien biurokratiniai darbai, bet ir misija kartu žvelgti į Dievą, Mergelę Mariją, kartu augti tikėjimu.

Šia proga apaštalinis nuncijus paprašė melstis už jį ir sykiu pasidalijo pažadu melstis už visus.

16 val. Apsireiškimo koplyčioje buvo švenčiama graikų apeigų liturgija su Vilniaus Švč. Trejybės bažnyčios bendruomene (apie jas ir kitas pamaldas kitomis kalbomis >>). 

„Nebuvo nei vienos dienos, kad žodžiais „Sveika, Marija“ nepasveikinčiau Dievo Motinos, kuri mane lydėjo gyvenimo kelionėje kunigo, o vėliau ir vyskupo tarnystėje, galiausiai ir dabar, kai jau jėgos neleidžia daug darbuotis“, – sekmadienio vakaro šv. Mišiose sakė Šilinių švęsti atvykęs kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

Pasak kardinolo, ir kiekviena bendruomenė kuriama žvelgiant į Marijos pavyzdį, ištikimybę, misiją. Dievas žinojo, jog Bažnyčiai reikia Mokytojos. Ir Bažnyčios vienybė glūdi vienybėje su Kristumi ir Įsikūnijusio Žodžio Motina.

„Šiandien mūsų Bažnyčia yra pavargusi ir sunkiai atranda kelią į žmonių širdis. Žmonėms nereikia gražių lozungų, įspūdingų renginių – viso to jie su kaupu randa pasaulyje. Žmonėms reikia meilės, šilumos, paguodos, užuojautos., nuoširdumo ir paramos. Marija mums geriausiai parodo, kaip reikia evangelizuoti žmones. Ji, laukdama gimstančio Jėzaus, skuba padėti savo giminaitei Elzbietai. Geri darbai yra Bažnyčios balsas, kuris paliečia kiekvieną žmogų,, net ir netikintį. Vargšai, pabėgėliai, ligoniai yra gyva Evangelija, kurią Motina Marija mus kviečia priimti ir ja gyventi. Tik tuomet mūsų bažnyčia nušvis Kristaus meilės šviesa, kai kiekvienas mūsų atiduosime savo gyvenimus, kad pasaulis būtų gražesnis ir šviesesnis“, – be kita, sakė kardinolas A. J. Bačkis Šilinėse.


 Rugsėjo 9 d., pirmadienį, atlaiduose švęsime Teisingumo saugojimo dieną >>

 

Kauno arkivyskupijos Informacijos tarnyba

Ganytojo žodis

BROLIAI SESERYS, šiandien mūsų užduotis – nenusiminti, save dovanoti kitiems meilės būdu ir šitaip mūsų krašte įtvirtinti vienybę, solidarumą per save leidžiant Dievo Dvasiai įeiti į pasaulį, būti Jos kanalu. Dievas ieško tokių liudytojų, kurie gyventų tiesa ir dvasia ir Jo artumą dovanotų pasauliui.
Tegu ŠVENTOJI DVASIA kreipia, džiugina ir drąsina mūsų širdis skelbti Gerąją Naujieną.

Arkivyskupo Kęstučio Kėvalo herbas
+ Kęstutis KĖVALAS

Liturginis kalendorius

Pamaldos

Kauno arkivyskupijos II sinodas

Šiluva

Parama

Svečių namai

Svečių namai

Svečių namai

Šv. Kazimiero knygynas Kaune